Internet & Applicaties

Growatt Shine LAN Interface


Growatt shine LAN module Ik wil mijn ervaring met deze zonnepaneel netwerkinterface even met jullie delen. Hopelijk zal Google, of Duckduckgo, jullie naar deze pagina verwijzen als ook jullie problemen hebben met het werkend krijgen van deze Growatt Shine LAN interface.

Het probleem waar de eigenaar van deze Growatt Shine LAN interface tegenaan liep was dat deze steeds maar een paar seconden bleek te werken. De installateur heeft van alles geprobeerd, maar heeft uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid. "Er zit iets onbekends fout in jullie netwerk", was de boodschap. En daar moesten ze het maar mee doen. De zonnepanelen werken, maar je kunt niet zien wat ze opleveren.

Ik heb ter plaatsen even gekeken, maar ook ik kreeg het niet aan de praat. Ik had aangeboden de Growatt Shine LAN interface mee naar huis te nemen om hem thuis te proberen. En warempel, de installateur had gelijk, het probleem zat inderdaad in hun netwerk. Niet dat het netwerk verkeerd ingesteld was, maar het lag toch aan de netwerk instellingen.

Het Onderzoek


Als je op internet zoekt naar de Growatt Shine LAN interface dan kom je eigenlijk alleen de gebruiksaanwijzing van de draadloze versie tegen. Dat ding ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar die wordt draadloos via een gateway met het internet verbonden. Dan hoef je geen draden te trekken.
Het enige wat ik over de Growatt LAN interface kon vinden waren een aantal leveranciers van dat ding, maar geen gebruiksaanwijzing dus.

Dan sluit ik het ding zelf maar aan op mijn netwerk en kijk ik wel hoe ver ik kom. Dat aansluiten bleek vrij gemakkelijk te zijn. Op het label van de Growatt Shine LAN interface staat al dat het ding op 9V DC werkt, en ongeveer 350mA nodig heeft. Ze zijn er alleen vergeten bij te vermelden dat die 9V aangesloten moet worden op pin 9 van de D-Connector. De massa gaat, zoals gewoonlijk bij een RS-232 stekker naar pin 5.
De Growatt Shine LAN interface kreeg netjes een IP adres van mijn netwerk. En door met mijn browser naar dat IP adres te gaan kreeg ik, na inloggen met admin/admin, een mooie Chinese pagina te zien. Met een klik kun je dat ook in het Engels zien. Fijn, dat werkt beter.

De Growatt Shine LAN interface werkte dus wel. Maar wat bleek nu, het ding is ook een draadloos access point. Waarschijnlijk is die ingebouwd om de instellingen voor een Wifi verbinding met je router te kunnen beheren. Helaas kun je die functie niet uitschakelen. Het is daarom wel aan te raden om de standaard SSID en de WPA code te wijzigen, anders kan iedereen zomaar inloggen op jouw inverter.

De oorzaak van het probleem


Growatt menu

En toen viel mijn oog op de oorzaak van het probleem. Weet je nog, bij de eigenaar wilde de Growatt Shine LAN interface niet werken. Na een paar seconden werd de verbinding steeds verbroken.
Het bleek dat het IP adres van de Growatt Shine LAN interface zijn access point ingesteld stond op 192.168.10.100. Helaas is dat adres dus niet te wijzigen. Tenminste niet voor zover ik heb kunnen vinden.

En laat de eigenaar zijn netwerk nu ook zijn ingesteld op het netwerksegment 192.168.10.0. De Growatt Shine LAN interface kreeg dus twee netwerken, in ons geval beide met hetzelfde netwerksegment. Dat gaat dus niet goed komen.

Jammer dus dat het netwerkadres van de Growatt Shine LAN interface zijn access point niet te wijzigen is. Ik heb het interne netwerk van de eigenaar daarom op een ander netwerksegment moeten zetten om het probleem op te lossen. Niet zo handig dus dat het niet op de Growatt Shine LAN interface te wijzigen is, maar onoverkomelijk is het niet.

Na deze wijziging werkte alles zoals het de bedoeling was. Eind goed, al goed.